Krypto och Blockchain

Jag tweetar mycket om krypto och Blockchainteknologi. Det är viktigt att vara öppen. Det som gör att jag tror starkt på krypto är dess värdeskapande användningsområden, som mångt och mycket bygger på dess underliggande teknologiska plattform Blockchain.

Blockchain och värdeskapande användningsområden

En lättläst introduktion till Blockchain på svenska (som bara skrapar på ytan och är förenklad, men ändå korrekt och lättförståelig) finns här.

Jag har följt teknologins utveckling sedan dess linda. Jag, som många andra antar jag, insåg först inte själva idén bakom krypto: dess bakomliggande och på många sätt värdeskapande Blockchain-teknologi.

Decentralisering, Decentralized Finance (DeFi), oberoende av centrala maktorgan (t ex banker), snabbare och verifierbar information, effektivare och oberoende transaktioner, smarta kontrakt, e-handelssystem som storklubbar inom sporten kopplat till en egen eller befintlig krypto/coin/token där supportrar kan köpa merchandise (NBA, premier league etc) är några av begreppen och användningsområdena.

Många kliv har tagits sedan starten och användningsområdena har snart sagt blivit mainstream. Nyligen var det techbolaget Intel som avslöjade att man investerat i börsnoterade Coinbase (krypto exchange). Tesla och Bitcoin & Dogecoin känner vi alla till. Elon Musk och Jack Dorsey (entreprenören bakom Twitter och Square) är bara några i raden av framgångsrika entreprenörer som investerat mycket i Krypto och Blockchainteknologin. Amazon rekryterade nyligen diverse experter inom just Blockchain och krypto. IBM (massiva investeringar för utvecklande av Blockchainteknologi och innehavare av många patent inom området), Microsoft (Azure Blockchain Service), Maersk Shipping, Samsung, Sony är några andra exempel. Det finns mycket information på nätet om alla bolag som använder Blockchainteknologi i sin verksamhet.

Institutionella investerare

Trycket från institutionella investerare är stort. Raden av företag som utvecklar olika sätt att inkorporera kryptovalutor och Blockchain-teknologi växer stadigt. Kryptovalutor tar enkelt sagt bort mellanhänder och banker eftersom de är decentraliserade. Blockchainteknologin gör transaktioner inte bara snabbare utan också säkrare jämfört med traditionella metoder.

Institutionella investerare som banker ser naturligtvis möjligheten att tjäna pengar då en växande del av befolkningen vill investera i kryptovalutor. Det är knappast en slump att flera amerikanska finansiella institutioner ansökt om att få erbjuda ETF:er i kryptovalutor och ett godkännande i USA verkar inte vara långt borta. Kryptobaserade värdepapper är tillåtna i flera europeiska länder och även i USAs grannland Kanada. Flera europeiska och kanadensiska mäklare erbjuder sedan länge indirekt ägande i flera kryptovalutor genom börshandlade produkter (ETF) med olika kryptovalutor som underliggande tillgång. I Sverige har de två största nätmäklarna Avanza och Nordnet flera olika börshandlade produkter med  kryptovalutor som underliggande tillgång. Precis som finansiella institutioner tjänar pengar på människors intresse att investera i fonder och aktier så tjänar institutionerna stora pengar på människors vilja att investera i Krypto. Finansiella institutioner har således ett starkt incitament till att driva på utvecklingen och tillhandahålla kryptorelaterade värdepapper. 

Det pågår en ganska intensiv påtryckning i USA från olika håll om att SEC ska godkänna den första bitcoin ETF:n. Bland annat har den ansedda fondförvaltaren Vaneck vid flera tillfällen ansökt om att få krypto ETF:er godkända. Det råder inget tvivel om anledningen till dessa ansökningar och påtryckningar – en växande efterfrågan bland investerare att investera i Bitcoin. Som en temporär (?) lösning för amerikanska fondförvaltare finns det idag ett stort antal fonder och ETF:er där olika företag kopplade till krypto och Blockchainbranschen ingår. Det är således enbart en direkt exponering mot krypto som ännu inte är tillåtet. Och det viktiga att ta med sig här är orsaken till dessa påtryckningar samt ökade utbud av kryptoleraterade investeringar: efterfrågan. Varför ser vi denna utveckling bland storföretag och institutionella investerare runtom i världen? Först och främst bottnar det i möjligheten att tjäna pengar. Kryptovalutor tar enkelt sagt bort mellanhänder och banker eftersom de är decentraliserade. Internationella transaktioner går oerhört mycket fortare än traditionella banköverföringar. Blockchainteknologin gör sådana transaktioner inte bara snabbare utan också säkrare jämfört med traditionella metoder.

En annan faktor är naturligtvis den stora och hittills ständigt växande del av befolkningen som äger och använder kryptovalutor. Undersökningar visar att en stor del av ungdomar redan äger kryptovalutor och de växer upp med digitala valutor och är vana att använda det i t ex köp i spel.

Centralbanker och digitala valutor

Något som vittnar om fördelarna med  Blockchainteknologin och digitala valutor är att många av världens centralbanker arbetar med att ta fram digitala valutor. En anledning är att teknologin, som redan nämnts, både förenklar gränsöverskridande (internationella) betalningar och överföringar av pengar. Bland annat Sveriges centralbank undersöker sedan 2017 möjligheten att utfärda en e-krona, svenska kronor i digital form tillgängliga för allmänheten, för att komplettera kontanter. Genom att förbättra och utöka användningen av centralbankspengar i digital form blir det möjligt att bättre tillgodose framtida betalbehov, främja innovation och förenkla gränsöverskridande betalningar. 

Kort om Blockchain-teknologi

Med blockchain delar alla parter i en kedja på samma digitala ”liggare”. För att lägga till eller ändra information krävs alltså att allas versioner av informationen uppdateras och verifieras. Dessutom går det inte att radera händelser, bara lägga till nya. Detta gör det betydligt svårare att förfalska eller förstöra den information som finns, oavsett om det gäller pengatransaktioner eller sajter och artiklar på nätet. Med blockchain skulle det gå att verifiera och lita på information på ett helt annat sätt än vad det går i dag. En blockkedja är istället en decentraliserad datakedja, där alla i kedjan har tillgång till all information från alla parter som är nödvändig för deras uppgift. Alla har alltså en kopia av samma digitala liggare. När någon genomför en transaktion i kedjan så uppdateras samtliga kopior av liggaren med hjälp av peer-to-peer-teknik. Kort sagt: alla transaktioner lagras på alla datorer som är med i kedjan.

Information som läggs till bildar block, där varje block är krypterat och kopplas ihop med blocket som skapades innan med hjälp av en hash (en krypterad kod som i teorin är oknäckbar) och en tidskod. Det gör att informationen som läggs till kan verifieras på ett säkert sätt. Det går inte heller att radera block, bara lägga till nya, vilket gör att det inte går att göra ändringar utan att det märks. I stället för att ta fram en lösning som alla kan använda utformar man en gemensam teknisk lösning där tilliten fördelas på så vis att ingen behöver förlita sig på en enda part.

https://www.google.com/amp/s/blogs.dxc.technology/se/2012/02/21/konkreta-exempel-pa-hur-blockchain-kan-anvandas/amp/

Mina investeringar

Jag daytradar inte krypto. Har, i olika former, varit investerad i krypto sedan en del år tillbaka. Har nu lyxen att inte få panik vid snabba ras då utvecklingen varit lovande. Därmed inte sagt att jag inte gjort förluster. De första åren sålde jag exempelvis bitcoin vid två eller tre tillfällen efter att det fallit rejält. Minns inte exakta kurser då, men det var kring 3 000 resp 6 000 dollar. Hade jag behållit hade det såklart varit fint klirr i kassan idag. Men jag började förstå mer och mer och började se mönster i handeln. Identifierade diverse motståndsnivåer.

Jag försöker att fokusera mitt innehav till det som är värdeskapande. Här kommer ovan nämnda användningsområden in. Av dessa anledningar äger jag just nu Ethereum, Chainlink, Binance Coin, Solana, Compound, Aave och Chiliz. Dessutom äger jag Bitcoin och Dogecoin. Den förstnämnda har jag varit investerad i länge. Symboliken är viktig här, tror jag. Bitcoin är fortfarande krypto för många. Det är den krypto de allra flesta förstagångsköpare köper. Bitcoin är på något sätt krypto och betraktas stå för något revolutionerande, decentraliserat och fritt från rådande system. Jämför lite med filosofin bakom WallStreetBets, även om det såklart finns stora faktiska skillnader. Här gäller det att känna av trender och hålla sig uppdaterad gällande institutionella investerare, entreprenörer, kapitalstarka investerare och andra stora och inflytelserika aktörer agerar. Se ovan, t ex Elon Musk (Bitcoin och Dogecoin) och Jack Dorsey (främst Ethereum). Men det är bara de mest uppenbara exemplen.

Jag vill också betona att mina investeringar i krypto och Blockchain inte utför någon majoritet av min portfölj. Istället håller jag mig mycket till biotech, medtech, grön energi, tech, evtol etc.

Glöm ej läs disclaimern.

Allt gott,

Robert

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments