Toleranzia och Testa Center – ingen liten sak

Som bekant har Toleranzia erhållit ett anslag på 400 000 sek från SweLife för att ingå ett samarbetsprojekt avseende industriell framställning av läkemedelskandidaten TOL2 vid Testa Center i Uppsala. Projektet innebär att Toleranzia kommer att kunna validera tillverkningsprocessen för TOL2 i industriell skala samt producera material för utveckling av formuleringen av TOL2 för kliniska studier.

Testa Center – ingen liten sak

Testa Center är Sveriges testbädd och innovationscenter inom bioprocessteknologi. Bakom etableringen står regeringen, Vinnova och GE Healthcare. Även Swelife stödjer Testa Center med 8,4 miljoner kronor.

Testa Center ägs av GE Healthcare och ingår i GE Healthcare BioPharma, som är en del av GE Healthcares Life Sciences.

GE Healthcare BioPharma hade en omsättning på 3 miljarder dollar 2018.

GE Life Sciences hade en omsättning på 19.8 miljarder dollar.

GE Healthcare, ett multinationellt företag, är i sin tur ett dotterbolag till den amerikanska multinationella komcernen General Electric med en omsättning på 120 miljarder dollar.

Testa Center är således en del av ett etablerat och framgångsrikt nätverk inom Life Sciences.

Testa Center har en omfattande kompetens inom biologiska läkemedel och en toppmodern avancerad infrastruktur för tillverkning i industriell skala och tillhandahåller:

  • verifieringsmedel för ett antal vetenskapligt, medicinskt och affärsmässigt intressanta och välmotiverade projekt som ska använda anläggningen
  • Uppskalning och verifiering av tekniska lösningar eller biologiska projekt i en autentisk produktionsmiljö
  • Uppskalning av nyckelprocesser, tex produktion och rening av protein

https://www.mediconvillage.se/en/member/testa-center

https://www.uuinnovation.uu.se/strategiska-initiativ/testa-center/

Testa Center del i en gigantisk affär med Danaher värd 21,4 miljarder dollar

Testa Center är inte någon liten sak. Det är ett minst sagt välrenommerat företag och del av ett världsomfattande nätverk vars expertis är högt efterfrågad. Så högt att Danaher i februari 2019 köpte upp bolaget som en del i en större affär värd 21,4 miljarder dollar (närmare 200 miljarder svenska kronor) genom sitt köp av GE Healthcares BioPharma. Verksamhetsområdet kommer att ansluta till Danaher som ett fristående bolag.

Danaher är ett amerikanskt hälsovårdskonglomerat och ett Fortune 500-bolag som under fjolåret omsatte 20 miljarder dollar.

“Testa Center, as a non-profit company owned and operated by GE Healthcare in Uppsala, is part of the proposed transaction with Danaher Corporation.”

“In an announcement on February 25 2019, GE announced the proposed sale of parts of the current Life Sciences business to US-based Danaher Corporation.”

Stort erkännande av Toleranzia och TOL2 som är på snabb marsch mot klinik

Det nyligen finansierade samarbetet via anslag med Testa Center (400 000 sek via SweLife) är nu i fullt arbete för att i närtid erhålla validering av tillverkningsprocessen av vår sylvassa läkemedelskandidat TOL2.

Valideringsprocessen är en viktig pusselbit för tillverkning av TOL2 på industriell skala samt producera material för utveckling av formulering inför den kommanda fas 1/2a-studien, som enligt tidsplanen ska starta Q1 2020.

Samarbetet med det högt ansedda Testa Center, som nyligen ingick i ett gigantiskt uppköp av Danaher Corporation, är ett starkt erkännande av Toleranzia och TOL2. Jag skulle vilja citera Testa Centers uttalande om samarbetet med Toleranzia.

Double scale up this time. An important national breakthrough for Testa Center and for Toleranzia that will be able to validate the manufacturing process for the drug candidate TOL2.

Toleranzias samarbete med Testa Center är verkligen en stor sak. Det kommer ta TOL2 hela vägen till klinik med en validerad stark tillverkningsprocess i industriell skala och produktion av material för utvecklingen av formuleringen av TOL2 för kliniska studier. Detta är verkligen en stor sak. Och ett stort erkännande av Toleranzia och TOL2.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments