Dignitana – var bolaget befinner sig och vart vi är på väg

Dignitanas kursutveckling har varit negativ. Vi är nu nere på nivåer som är klart under förväntan. Då är det viktigt att analysera vad det är för bolag man investerat i, var bolaget befinner sig och vart det är på väg. Här är min syn på bolaget.

Historisk bakgrund och nuläge

En artikel i the Clinical Journal of Oncology Nursing från 2017 identifierar att håravfall är den mest fruktade biverkningen av cellgiftsbehandling för så många som 75% av patienterna. Så många som 10 % överväger att avstå cellgiftsbehandling pga risken för håravfall. Det finns alltså ett väldigt stort behov för Dignitanas DigniCap bland cancerpatienter som riskerar håravfall.

Artikeln lyfter dock också fram att i USA har acceptansen för användningen skalpkylningsmössor tidigare varit låg pga rädsla för skalpmetastaser (att cancern skulle sprida sig till skalpen). Orsaken till detta identifieras som tidigare avsaknad av tillförlitliga vetenskapliga studier. Nu finns det flera vetenskapliga bevis för att risken är oerhört låg. Bevisen för att detta är en teoretisk risk och inte en faktisk risk är starka. FDA har också godkänt följande formulering kring skalpmetastaser i Dignitanas patientinformation; ”Baserat på den medicinska litteraturen så är skalpmetastaser ovanligt förekommande (skalpmetastas som första återfall sker hos 1 av 4 000 patienter).”

Vägen framåt

Både Dignitana och konkurrenten Paxman arbetar målinriktat med att sprida detta till folket. En del i detta arbete är att utöka organisationen med kompetenta säljare med medicinsk kunskap som aktivt och envetet åker runt till cancerkliniker för att få läkare att dels få bättre kunskap om behandlingen, men också att få läkarna att förmedla och rekommendera behandlingen till sina patienter.

Detta arbete har inte pågått särskilt länge ur ett historiskt perspektiv (där föreställningen om att behandlingen kan orsaka skalpmetastaser funnits mycket längre). Det är min fulla övertygelse att efterfrågan kommer öka markant, men det kan ta lite tid att få bort “sägnen” om att det är farligt. USA är på många sätt ett modernt land, men stora delar av befolkningen tror mer på skapelseberättelsen än på naturvetenskapen. Därför är PR, aktivitet i sociala och digitala medier, lobbying mot cancerkliniker, behandlande läkare och patientgrupper, att synliggöra produktens goda resultat och den glädje som patienter som lyckats behålla sitt hår upplever, samtliga viktiga ingredienser i denna resa.

Dignitana har kommit riktigt långt gällande produkten och behandlingen. Den fungerar väldigt bra. De vetenskapliga bevisen är tydliga. Nu ska detta bara spridas till gemene jänkare och till läkare samt kliniker. Det kommer lyckas och bolaget lägger as we speak stora resurser på detta. Ge det bara lite tid. Ett positivt kassaflöde förväntas redan detta år och bolaget kommer kunna fokusera ännu mer på att utöka sitt nätverk. Dignitana har redan key opinion leaders som kunder. Bara detta kommer sprida kunskapen och öppna upp ögonen för behandlingen i USA.

Så visst ska Dignitana vara en riktigt bra investering.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments