Amgen and Simcere Pharmaceutical

Amgen (BigPharma) och kinesiska Simcere Pharmaceutical Group meddelade för 6 dagar sedan att de har ingått ett exklusivitetsavtal om att samutveckla och kommersialisera fyra biosimilarer i Kina.

https://www.firstwordpharma.com/node/1508435

Positivt för Xbrane
*Amgens biosimilarer är inga konkurrenter till Xbranes biosimilar Xlucane (helt andra sjukdomar).

*Affären visar att stora kinesiska läkemedelsbolag är på jakt efter partners inom biosimilarer. Jag tror detta bara är början och att vi kommer att se flera liknande avtal mellan utländska företag och kibesiska. Kom ihåg studien på östasiatiska patienter som jag nämnde i en tidigare post.

*Det finns goda möjligheter att Xbrane får till ett liknande avtal för Xlucane.

*Amgen har 10 biosimilarer i sin produktportfölj. Endast en är godkänd av FDA och EMA. Amgen har genomfört fas 3-studier för 2 av sina biosimilarer och är igång med 2. Dessa fas 3-studier har kunnat genomföras tack vare ingånga samarbetsavtal för utveckling och kommersialisering av biosimilaren i fråga med ett externt företag:
“Amgen and Allergan plc. (then Watson Pharmaceuticals, Inc.) formed a collaboration to develop and commercialize, on a worldwide basis, four oncology antibody biosimilar medicines.”

http://www.amgen.com/media/news-releases/2017/09/amgen-and-allergan-present-phase-3-data-on-biosimilar-trastuzumab-candidate-abp-980-at-the-european-society-for-medical-oncology-2017-congress/

Lite off topic
Xbrane har vid flera tillfällen klargjort att det är sådana samarbeten (utveckling och kommersialisering) som man letar efter. Glöm inte här att Xbrane just nu alltså för pågående förhandlingar med ett par stora läkemedelsbolag och har dessutom signerat övergripande kommersiella villkor med ett par potentiella partners som nu genomför en aktiv utvärdering av produkterna.

Men är det inte negativt för Xbrane att andra biosimilartillverkare hinner “före”?
Rimlig och klok fråga. Svaret är Nej. Tvärtom skulle jag vilja säga. Amgens biosimilarer är avsedda för behandling av helt andra sjukdomar än Xbranes. Se här:

http://www.amgenbiosimilars.com/our-products/our-pipeline/

Dessutom visar detta att kinesiska läkemedelsbolag värderar biosimilarer högt och vill in på marknaden genom att teckna avtal med utländska läkemedelsbolag som har starka produkter som inte alls behöver ha fått ett marknadsgodkännande när avtalet tecknas. Man har helt enkelt gjort en aktiv utvärdering av produkterna, gillat det man såg och därefter tecknat avtal.
Disclaimer:
Som vanligt är detta min egen bedömning. Det är inget råd eller uppmuntran. Läsaren måste själv göra sin egen bedömning och själv ta ansvar för sina eventuella investeringsbeslut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments